Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Solvärme

Fördelarna är många, energiråvaran, solstrålarna, är helt gratis, solvärmen är dessutom miljövänlig, driftsäker och lättskött. Den ger inga utsläpp och förorenar inte.

Solen kan bidra med värme och varmvatten från tidig vår till sen höst. Från maj till september klarar en väl dimensionerad solvärmeanläggning all värme och varm­vatten till huset En sådan anläggning klarar att värma ca 50 % av varmvattnet och 10-20 % av uppvärmningen. Detta är ungefär lika med 25-30 % av energibehovet över hela året.

Den vanligaste typen av solfångare består av en välisolerad glastäckt låda i vilken en absorbator placerats. Absorbatorn är den del som har till uppgift att samla in solenergi och överföra den till ett värmebärande medium, vanligen vatten blandat med glykol. Värmen transporteras till en ackumulatortank där den lagras, för att sedan kunna användas som tappvarmvatten eller till uppvärmning.

För vissa system där inte temperaturen behöver vara hög, kan enklare solfångare utan täckglas, s.k. lågtemperatursolfångare, användas. Fungerar utmärkt till t.ex. uppvärmning av pooler.

Sidan uppdaterad 2017-07-20