Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kombinerad bild, golfbanan och skolan

Aspeboda

Aspeboda är en lantlig och glesbyggd idyll. Det är en gammal bergsmansbygd där landskapet är präglat av jord- och skogsbruk som kombinerats med gruvdriften. Från Aspeboda är det inte långt till Faluns och Borlänges tätorter.

Kommundelen Aspeboda har ett slags centrum i Lilla Aspeboda där skolan och kyrkan ligger. Men det är framförallt den spridda bebyggelsen som kännetecknar Aspeboda. Några exempel på byar är Norsbo, Hinsnoret, Olsbacka, Stråtenbo, Kavelmora, Smedsbo och Morbygden. Vassbo är en gammal trädgårds- och lantbruksskola som idag rymmer flertalet vitt skilda verksamheter. Hela kommundelen har en befolkning på drygt 1 650 personer.

Leva och bo i Aspeboda

Aspebodas skola, som stod färdig 2014, inrymmer förskoleklass till klass sex och fritidshem. Här finns även en idrottsplats och vid golfbanan finns en restaurang. Närmsta livsmedelsbutik och drivmedelstation finns i Ornäs.

Aspeboda har ett aktivt föreningsliv. Här finns ridklubb, sportklubb, fiskevårdsområdesförening, gymnastikföreningar, hembygdsförening, församlinghem och kyrka. I en framgångsrik Science club bygger och programmerar barn och ungdomar robotar. Det finns flera bygdegårdar och bystugor.

Besöka Aspeboda

I Aspeboda kan du bada vid Lilla Herrgårdens badplats eller i Stora Aspan. Flera vandringsleder kopplade till Världsarvet Falu gruva finns i kommundelen, exempelvis Kapellbergstigen och Vattnets väg till gruvan. För den cykelintresserade bjuder Källslättenleden på landsvägscykling.

Fint fiske finns i flera vatten, fiskekort löses genom Aspeboda Fiskevårdsområdesförening. I Vassbo finns ett vandrarhem.

Kyrkan i Aspeboda har en lång historia. Enligt traditionen var ett kapell redan under medeltiden beläget på den så kallade Kapellsbacken, cirka 5 km ifrån nuvarande kyrka. Den faluröda bergsmanskyrka i trä, som stod färdig 1681, brann ner den 7 augusti 1959. Aspeboda nuvarande kyrka byggdes på samma plats som den föregående. Den nya kyrkan är ritad av arkitekt Rolf Bergh. Invigningen ägde rum midsommardagen 1963, förrättad av biskop Sven Silén.

Sidan uppdaterad 2023-03-06