Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Vilken mat ska man välja?

Ekologiskt eller närproducerat? Kött eller fisk? Ris eller potatis? Klimat- eller miljöperspektiv? Ja, frågorna är många när man vill göra bra val.
Ett medvetet val i rätt riktning är "good enough". Nedan följer några enkla tips som kan inspirera dig att börja göra bättre val!

De flesta har råd att äta mer hållbart!

Det är ofta billigare att äta mer klimatriktigt. Portionen undertian Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar att det till och med går att äta köttfri mat under tio kronor per portion.

Tips 1. Byt ut någon av dina köttmåltider mot en vegetabilisk måltid. Om det steget är för stort kan du alltid fördela om innhållet på din tallrik. Minska andelen kött och fisk till förmån för baljväxter (bönor, ärtväxter och linser) och årsanpassade grönsaker. Du kommer få många nya smakupplevelser!

Prova något nytt

Tips 2. Testa attminska dina inköp av sötsaker och kolsyrade drycker och köp istället spännande lokala eller ekologiska produkter. Har du provat vilt- eller renkött eller något närodlat? Våga även prova nya ekologiska produkter i din närbutik. Fråga om du saknar någon ekologisk vara. Smaksätt ditt kranvatten med frukt, bär eller grönsaker. Servera vattnet väl kylt!

Lite fakta: Vi lägger ungefär 18 % av vår lön på drycker och livsmedel (av detta är 3,9 % på alkoholhaltiga drycker och tobak) . På 50-talet lade vi ungefär 40 % av vår lön på mat och dryck. Boende, resor, telefoni, kultur, etc.prioriteras nu istället.

En tredjedel av all dryck och livsmedel lägger vi på rätt onyttiga saker, som drycker och sockerprodukter (fördelat på öl, vin och sprit 14,2 %, kaffe, te och choklad 2,8% , godis, glass, sylt, kakor, etc. 11,3% och mineralvatten, läsk och juicer 6,7 % (Källa SCB)). Det är 6 % av vår lön som vi kan fördela om till något mer både nyttigt och spännande!

Bra val kan rädda djurarter!

Tips 3. Köp fisk och skaldjur som är miljömärkt!
Miljömärkningen, tex. MSC-certifierat hållbar fiske, innebär att fisken kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad eller odlad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

Tips 4. Handla ekologiskt mat! Ekologisk odling använder inte bekämpningsmedel och konstgödsel för att bland annat inte riskera minskad artrikedom.

Minska klimatavtrycket

I Sverige står jordbruket för cirka 14% av den mänskliga klimatpåverkan. Ungefär hälften uppstår vid produktion av kött och mejerivaror. De tre stora källorna från jordbruket är lustgas från kvävets kretslopp, metan från idisslare (t.ex. kor och får) och koldioxid från nyodling och mark.

Val av kött är viktigt, både för minska klimatpåverkan, men också för en rad andra aspekter som biologisk mångfald, god djurhållning och låg kemikalie och antibiotika användning.

Tips 5 Ta hjälp av WWF:s köttguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för val av kött.

Tips 6 Byt ut ris mot andra basvaror! Ris är den kolhydratprodukt som bidrar till mest klimatutsläpp, detta på grund av metanbildningen i risfälten. Hela 30 gånger mer klimatpåverkan än potatis. OBS beräkningen är inte gjord utifrån näringsupptag utan vikt.

Tabell över basvarors klimatavtryck (källa RISE öppna lista)

Mat (okokt)

Klimatavtryck, kg CO2 ekv./kg vara

Jasmin ris

3,1

Spagetti

0,8

Matvete

0,5

Potatis

0,1

Sidan uppdaterad 2021-02-10