Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Far och hans två söner i pannrum för att titta på ackumulatortank (Image by Global Energy Systems from Pixabay)

Energi och uppvärmning

Energi och klimat är en av våra viktigaste framtidsfrågor. Utmaningen handlar om att sluta använda fossil energi och hushålla med den förnybara och flödande energin. I Falun används ungefär en fjärdedel av all energi för bostäder. Vårt boende spelar roll för klimatet och framtiden.

Klimatet

Idag bor vi mer klimatsmart än vi gjorde 1990. Då kom över 20% av alla växthusgasutsläpp från boendet. Nu sedan vi slutat använda olja för uppvärmning har det minskat till 3%. Utsläppen från gräsklippare, skotrar, fyrhjulingar och båtar är tillsammans nästan lika stora.

Men om vi hushållar med energin räcker den till mer och kan ersätta annan fossil energianvändning. 27% av energin i Falun används för boendet, det mesta är el som det kan finnas många andra användningssätt för.

Vad vill Falu kommun

Falun vill bli en fossilfri kommun där det är lätt att leva energiintelligent med liten klimatpåverkan. Senast 2035 skall hela kommunen vara fossilbränslefri. Det slogs fast i Energi och klimatprogrammet för Falu kommun som antogs 2012.

I Miljöprogrammet och Energi- och klimatprogrammet har kommunfullmäktige lagt fast hur man vill att det ska ske. Läs mer om Energi- och klimatprogrammet och om läget i Falun på Klimatförändringar och miljön

Energi och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen vill hjälpa dig  att fatta de energiintelligenta beslutemed i exempelvis frågor som vilken uppvärmning som kan vara lämplig för ditt hus eller om hur du kan isolera ditt hus. Eller du kanske funderar på om det skulle vara en bra idé att utnyttja solens gratisenergi för el eller värme? Kanske undrar du om elbil är något för dig eller om det är bättre för klimatet att åka buss?

NYTT! Nu finns en nationell klimat- och energirådgivning där du får svar på de vanligaste frågorna. Hit ska du vända dig i första hand!

Energi- och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Känner du att du behöver ytterligare information och stöd i frågorna kan du vända dig till Falu kommuns lokala energirådgivare.

Falu kommuns energi- och klimatrådgivning

Solenergi

Att vara energiintelligent är att hushålla med sin energi och att använda energislag som tryggar våra barns framtid. Solen erbjuder gratis energi som det nu finns tekniker för att ta vara på både som solel och som värme.

På Falu kommuns solkarta kan du få reda på hur mycket solenergi som når ditt tak och hur mycket du kan ta vara på som el eller värme.

På sidan för solel kan du få mer information.

Uppvärmning

I Falun går drygt en fjärdedel av den totala energin åt till våra byggnader. Om vi lyckas minska ner på onödig energianvändning så finns det alltså stora vinster att göra både för vår ekonomi, miljön och klimatet. Det handlar om tänka till inför nybyggnationer, renoveringar och om våra vanor.

Alternativen för att värma upp huset är fjärrvärme Länk till annan webbplats., solvärme, pellets Länk till annan webbplats., värmepump (för bergvärme, jordvärme, luft- eller ytvattenvärme) Länk till annan webbplats., elupp­värmning Länk till annan webbplats., ved Länk till annan webbplats. eller olja Länk till annan webbplats.. Det finns olika för- och nackdelar med de olika uppvärmnings­sätten. Klicka på alternativen för att läsa mer.

​Energideklarationer

När du köper ett hus eller en bostadsrätt eller om du ska hyra en lägenhet har du rätt att ta del av en energideklaration med husets dokumenterade energiprestanda. Det kan vara en viktig del av fastighetens driftskostnad.

Om du låter uppföra en byggnad eller säljer ett hus är du skyldig att visa en giltig energideklaration. Det ska du också kunna göra om du hyr ut. Då måste du låta göra en deklaration vart tionde år.

Syftet är att vi ska bli bättre på att använda energin på ett effektivare sätt och att inomhusmiljön i våra byggnader ska bli bättre. Energideklarationen skall upprättas av certifierad expert. På Boverkets webb kan du läsa mer om energideklarationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-08-19